Archief
Hieronder vind u het archief van het groenblog.
Provincie Noord-Brabant gaat latente ruimte in vergunningen intrekken
14-11-2024, 10:52
DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant gaat per 1 juli 2026 de ongebruikte stikstofruimte in natuurtoestemmingen in de provincie intrekken. Dit geldt voor veehouderijbedrijven en industriële ondernemingen. Het intrekkingsbeleid moet ervoor zorgen dat de staat van de Brabantse natuur niet verder verslechtert. Deze stap sluit aan bij de ambitie uit het provinciale bestuursakkoord. Begin 2025 legt de provincie de ontwerpverordening ter inzage. (Bron: Provincie Brabant)
Pilot met mineralenconcentraat wordt met een jaar verlengd
11-11-2024, 09:15
NIJKERK - Er komt een jaar verlenging voor de pilot met het gebruik van mineralenconcentraten uit mestverwerking. Dat heeft minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gemeld tijdens het debat op 7 november in de Tweede Kamer. De verlenging komt er in afwachting van een besluit van de Europese Commissie over het gebruik van Renure-meststoffen als kunstmestvervanger. De voorwaarden voor de pilot blijven hetzelfde als nu. (Bron: Cumela)
EU: Broeikasgassenemissie in Europese Unie daalde in 2023 met 8,3 procent
07-11-2024, 10:11
BRUSSEL - De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie daalde in 2023 met 8,3 procent ten opzichte van 2022, zo blijkt uit het laatste voortgangsrapport over het klimaatbeleid van de Europese Commissie. De netto-uitstoot van broeikasgassen was vorig jaar 37 procent lager dan in 1990. In dezelfde periode groeide het bruto binnenlands product van de Europese Unie met 68 procent. (Bron: Europese Commissie)
Mestem: Aanbod van voldoende mest blijft onzekere factor voor mestverwerkers
03-11-2024, 09:44
LELYSTAD - Genoeg aanvoer van mest is voor ieder bedrijf dat mest verwerkt geen garantie, meent Jaap Uenk, eigenaar van adviesbureau Mestem. Op de korte termijn is het aanbod van mest op de mestmarkt nog groter dan de capaciteit bij diverse afzetkanalen. Hoe deze verhouding van vraag en aanbod en de prijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen in een dynamische mestmarkt, is volgens Uenk echter behoorlijk onzeker. Hij schets een aantal ontwikkelingen die daarop invloed hebben. (Bron: Boerenbusiness)
Onderzoek naar wateraanvoer in landbouwgebied in Heusden-Asten
01-11-2024, 09:32
ASTEN-HEUSDEN - Adviesbureau Royal HaskoningDHV voert in opdracht van waterschap Aa en Maas een hydrologisch onderzoek uit in een gebied van circa 500 hectare in Heusden-Asten. Het onderzoek moet uitwijzen of extra wateraanvoer via een nieuwe sloot naar dit gebied haalbaar en realiseerbaar is. Het gaat om een gebied dat voornamelijk uit landbouwpercelen bestaat en op een steenworp afstand ligt het Natura 2000-gebied de Groote Peel. (Bron: Aa en Maas)
Nieuw stimuleringspakket voor boeren in Overijssel
27-10-2024, 10:10
ZWOLLE - In Overijssel is vanaf maandag 28 oktober een nieuw pakket maatregelen beschikbaar om de landbouw toekomstbestendiger te maken. Deze maatregelen, ontwikkeld in samenwerking met lokale partners en experts, worden gefinancierd uit de 234 miljoen euro die in juni door het Rijk is toegezegd en inmiddels beschikbaar is. Dit pakket biedt boeren de kans zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. (Bron: provincie Overijssel)
Rabobank rekent op krimp van 10 tot 15 procent in de varkensstapel
25-10-2024, 10:49
UTRECHT - Van januari t/m juli is de varkensvleesproductie in de 27 landen van de EU en het Verenigd Koninkrijk met 3 procent toegenomen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. De helft van die groei kwam door meer slachtingen en de andere helft door meer slachtgewicht. Voor 2025 houden analisten van de Rabobank rekening met een productiedaling van 0,5 procent. In Nederland wordt een krimp voorzien van 10 tot 15 procent in de varkensstapel, met name door deelname aan uitkoopregelingen. (Bron: Rabobank)
Stoppen met NPLG werd Wiersma door ambtenaren ontraden
18-10-2024, 09:22
DEN HAAG - Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur hebben minister Wiersma aangegeven dat Nederland zonder alternatieven voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) niet kan voldoen aan nationale en internationale verplichtingen op het terrein van natuur, milieu en klimaat. Dat blijkt uit de nota over de consequenties van het stoppen met het NPLG en het intrekken van de Tijdelijke wet transitiefonds. (Bron: Min. LVVN)
Eerste doelvoorschriftenvergunning voor varkensstal in Gelderland
11-10-2024, 10:05
NEEDE (GLD) - Een varkensbedrijf in Neede (gemeente Berkelland) heeft een vergunning gekregen gebaseerd op doelvoorschriften. Met deze nieuwe manier van vergunnen wordt een maximale uitstoot vastgelegd en wordt de uitstoot continu gemeten met sensoren. De agrarisch ondernemer bepaalt zelf hoe de uitstoot beperkt wordt en kan de uitstoot betrouwbaar aantonen aan de toezichthouder. Het is het eerste bedrijf in Nederland dat een milieuvergunning krijgt op basis van doelvoorschriften. (Bron: Varkens)
Innovatieve aanpak voor droogtebestendigheid en koolstofvastlegging in grasland
10-10-2024, 10:17
BUNNIK - Het project Klimaatkeren in de melkveehouderij: CO2-vastlegging 2.0 - benutten van de diepe ondergrond in de landbouw richt zich op nieuwe manieren om koolstof op te slaan en de droogtebestendigheid van graslanden te verbeteren. Het Louis Bolk Instituut, De Innovatie Coöperatie en Wageningen Livestock Research werken samen om dit in de komende tien jaar op diverse locaties te onderzoeken. (Bron: Louis Bolk Instituut)
Rabobank: Strategische Dialoog resulteert niet in advies tot drastische koerswijziging in GLB
09-10-2024, 10:36
UTRECHT - Als reactie op de boerenprotesten kondigde voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie vorig jaar een Strategische Dialoog over de toekomst van de landbouw in de Europese Unie aan. Voor deze dialoog kwamen 29 vooraanstaande belanghebbenden bij elkaar. In september bracht de groep een adviesrapport uit. Daarin worden geen wijzigingen voorgesteld in bestaande wetgeving, constateert Barend Bekamp van de Rabobank. (Bron: Rabobank)
WUR: Consumenten zijn positief over Nederlandse landbouw- en voedingssector
07-10-2024, 10:33
WAGENINGEN - Consumenten zijn positief over de Nederlandse landbouw- en voedingssector. Dat blijkt uit de antwoorden van ruim 3.500 ondervraagde Nederlanders die meededen aan de jaarlijkse Agrifoodmonitor. De monitor is samengesteld door onderzoekers van Wageningen Economic Research in opdracht van de Topsector Agri & Food. (Bron: WUR)
Nederland produceert 53 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen
30-09-2024, 09:11
HEERLEN - De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in de eerste helft van 2024 gestegen naar 32,3 miljard kilowattuur. Hiermee kwam het aandeel op 53 procent van de totale elektriciteitsproductie. De elektriciteitsproductie uit zonne-energie steeg met ruim 7 procent naar 11,7 miljard kilowattuur. Dit werd veroorzaakt doordat er meer vermogen is bijgeplaatst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. (Bron: CBS)
Ministerie van LVVN heeft 40 miljoen extra te besteden in 2025
19-09-2024, 09:46
DEN HAAG - De begroting van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) focust meer dan voorheen op voedselzekerheid, innovatiekracht en de toekomst van en waardering voor boeren, vissers en tuinders. Er is komend jaar 40 miljoen euro extra beschikbaar: 15 miljoen voor maatregelen om de mestmarkt te verlichten, 8 miljoen voor doelsturing, 8 miljoen voor natuurmonitoring, 4,5 miljoen voor de visserijsector, 3,5 miljoen voor innovaties en 1 miljoen voor dierwaardigheid. (Bron: LVVN
Brabantse subsidieregeling Samenwerking voor integrale gebiedsontwikkeling
17-09-2024, 10:16
DEN BOSCH - Dit najaar wordt in de provincie Noord-Brabant de eerste openstelling van de nieuwe subsidieregeling Samenwerking voor integrale gebiedsontwikkeling voorbereid. De regeling is nieuw onder het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Aanvragers van de nieuwe regeling zijn regionale samenwerkingsverbanden die in de eerste plaats bestaan uit agrariërs, maar ook uit andere gebiedspartijen zoals waterschappen, landschapsorganisaties of kennisinstellingen. (Bron: Prov. Brabant)