Archief
Hieronder vind u het archief van het groenblog.
Brabants college stelt Aanpak landelijk gebied vast
10-02-2025, 10:34

DEN BOSCH - In oktober 2024 stelden Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant dat de provincie zich blijvend verantwoordelijk voelt voor de wettelijke doelen op het gebied van natuur, water en klimaat en tevens staat voor een duurzame toekomst voor de landbouw. Dat was een reactie op het verdwijnen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied en het bijbehorende Transitiefonds. De Brabantse visie en inzet zijn nu uitgewerkt en vastgesteld in de Aanpak landelijk gebied. (Bron: Prov. Noord-Brabant)
Voor 1,25 mol per hectare per jaar aan ruimte aanwezig in stikstofbanken
03-02-2025, 10:30

DEN HAAG - Om stikstofdepositieruimte optimaal te benutten, hebben Rijk en provincies in totaal 17 stikstofbanken opgericht. Eén van het Rijk, 15 banken van 9 provincies en één landsdekkende microdepositiebank. Op dit moment is er in 8 stikstofbanken ruimte geregistreerd. Gemiddeld zit er 1,25 mol per hectare per jaar aan ruimte in deze stikstofbanken. Dat meldt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de Tweede Kamer. (Bron: Min. LVVN)
Wiersma: Bij goede onderbouwing hoeft onbenutte vergunningruimte niet ingetrokken
08-01-2025, 11:20

DEN HAAG - Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur vindt dat een veehouders zekerheid aan hun vergunningen moeten kunnen ontlenen. De motiveringsplicht voor het intrekken van ongebruikte vergunningsruimte is volgens haar niet aangescherpt. Uit uitspraken van de Raad van State blijkt dat een goede motivering belangrijk is als het bevoegd gezag een omgevingsvergunning niet wil intrekken. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van de SGP. (Bron: Tweede Kamer)
Europese Raad bereikt overeenstemming over opzet van GLB voor na 2027
10-12-2024, 13:54

BRUSSEL - De Europese Raad van landbouwministers heeft op 9 december unaniem ingestemd met een reeks conclusies over een op landbouwers gericht Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode na 2027. Hoofddoelen zijn het waarborgen van voedselzekerheid naast een redelijke levensstandaard voor boeren en redelijke prijzen voor consumenten. (Bron: Europese Raad)
Landelijke ophok- en afschermplicht voor pluimvee ingesteld
21-11-2024, 13:53

DEN HAAG - Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft besloten om een landelijke ophok- en afschermplicht in te stellen. Dit besluit is genomen na een nieuwe risicobeoordeling van de Deskundigengroep Dierziekten, die het risico op vogelgriepuitbraken matig tot hoog inschatten. Aanleiding vormen besmettingen met vogelgriep in Putten en het Duitse grensstadje Kleve. (Bron: LNV)
WUR: Minder broeikasgassen op Koeien & Kansen-bedrijven in 2023
17-11-2024, 11:59

WAGENINGEN - In 2023 was de broeikasgasemissie op de Koeien & Kansen-bedrijven gemiddeld 852 gram CO2-equivalenten per kilogram meetmelk, wat een daling van 3 procent betekent ten opzichte van 2022. Elf van de zestien bedrijven behaalden in 2023 de doelstelling van maximaal 880 gram CO2-equivalenten per kilogram meetmelk. Van de uitstoot is bijna de helft (47 procent) te wijten aan de methaanuitstoot tijdens de omzetting van voer in de pens. (Bron: WUR)
Provincie Noord-Brabant gaat latente ruimte in vergunningen intrekken
14-11-2024, 10:52

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant gaat per 1 juli 2026 de ongebruikte stikstofruimte in natuurtoestemmingen in de provincie intrekken. Dit geldt voor veehouderijbedrijven en industriële ondernemingen. Het intrekkingsbeleid moet ervoor zorgen dat de staat van de Brabantse natuur niet verder verslechtert. Deze stap sluit aan bij de ambitie uit het provinciale bestuursakkoord. Begin 2025 legt de provincie de ontwerpverordening ter inzage. (Bron: Provincie Brabant)
Pilot met mineralenconcentraat wordt met een jaar verlengd
11-11-2024, 09:15

NIJKERK - Er komt een jaar verlenging voor de pilot met het gebruik van mineralenconcentraten uit mestverwerking. Dat heeft minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gemeld tijdens het debat op 7 november in de Tweede Kamer. De verlenging komt er in afwachting van een besluit van de Europese Commissie over het gebruik van Renure-meststoffen als kunstmestvervanger. De voorwaarden voor de pilot blijven hetzelfde als nu. (Bron: Cumela)
EU: Broeikasgassenemissie in Europese Unie daalde in 2023 met 8,3 procent
07-11-2024, 10:11

BRUSSEL - De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie daalde in 2023 met 8,3 procent ten opzichte van 2022, zo blijkt uit het laatste voortgangsrapport over het klimaatbeleid van de Europese Commissie. De netto-uitstoot van broeikasgassen was vorig jaar 37 procent lager dan in 1990. In dezelfde periode groeide het bruto binnenlands product van de Europese Unie met 68 procent. (Bron: Europese Commissie)
Mestem: Aanbod van voldoende mest blijft onzekere factor voor mestverwerkers
03-11-2024, 09:44

LELYSTAD - Genoeg aanvoer van mest is voor ieder bedrijf dat mest verwerkt geen garantie, meent Jaap Uenk, eigenaar van adviesbureau Mestem. Op de korte termijn is het aanbod van mest op de mestmarkt nog groter dan de capaciteit bij diverse afzetkanalen. Hoe deze verhouding van vraag en aanbod en de prijzen zich de komende jaren gaan ontwikkelen in een dynamische mestmarkt, is volgens Uenk echter behoorlijk onzeker. Hij schets een aantal ontwikkelingen die daarop invloed hebben. (Bron: Boerenbusiness)
Onderzoek naar wateraanvoer in landbouwgebied in Heusden-Asten
01-11-2024, 09:32

ASTEN-HEUSDEN - Adviesbureau Royal HaskoningDHV voert in opdracht van waterschap Aa en Maas een hydrologisch onderzoek uit in een gebied van circa 500 hectare in Heusden-Asten. Het onderzoek moet uitwijzen of extra wateraanvoer via een nieuwe sloot naar dit gebied haalbaar en realiseerbaar is. Het gaat om een gebied dat voornamelijk uit landbouwpercelen bestaat en op een steenworp afstand ligt het Natura 2000-gebied de Groote Peel. (Bron: Aa en Maas)
Nieuw stimuleringspakket voor boeren in Overijssel
27-10-2024, 10:10

ZWOLLE - In Overijssel is vanaf maandag 28 oktober een nieuw pakket maatregelen beschikbaar om de landbouw toekomstbestendiger te maken. Deze maatregelen, ontwikkeld in samenwerking met lokale partners en experts, worden gefinancierd uit de 234 miljoen euro die in juni door het Rijk is toegezegd en inmiddels beschikbaar is. Dit pakket biedt boeren de kans zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. (Bron: provincie Overijssel)
Rabobank rekent op krimp van 10 tot 15 procent in de varkensstapel
25-10-2024, 10:49

UTRECHT - Van januari t/m juli is de varkensvleesproductie in de 27 landen van de EU en het Verenigd Koninkrijk met 3 procent toegenomen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. De helft van die groei kwam door meer slachtingen en de andere helft door meer slachtgewicht. Voor 2025 houden analisten van de Rabobank rekening met een productiedaling van 0,5 procent. In Nederland wordt een krimp voorzien van 10 tot 15 procent in de varkensstapel, met name door deelname aan uitkoopregelingen. (Bron: Rabobank)
Stoppen met NPLG werd Wiersma door ambtenaren ontraden
18-10-2024, 09:22

DEN HAAG - Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur hebben minister Wiersma aangegeven dat Nederland zonder alternatieven voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) niet kan voldoen aan nationale en internationale verplichtingen op het terrein van natuur, milieu en klimaat. Dat blijkt uit de nota over de consequenties van het stoppen met het NPLG en het intrekken van de Tijdelijke wet transitiefonds. (Bron: Min. LVVN)
Eerste doelvoorschriftenvergunning voor varkensstal in Gelderland
11-10-2024, 10:05

NEEDE (GLD) - Een varkensbedrijf in Neede (gemeente Berkelland) heeft een vergunning gekregen gebaseerd op doelvoorschriften. Met deze nieuwe manier van vergunnen wordt een maximale uitstoot vastgelegd en wordt de uitstoot continu gemeten met sensoren. De agrarisch ondernemer bepaalt zelf hoe de uitstoot beperkt wordt en kan de uitstoot betrouwbaar aantonen aan de toezichthouder. Het is het eerste bedrijf in Nederland dat een milieuvergunning krijgt op basis van doelvoorschriften. (Bron: Varkens)